JDK (Java Development Kit) Kurulumu;
Java JDK Nasıl İndirilir?
Öncelikle en güncel ve işletim sistemimize uygun olan sürümü indirmek için buraya tıklayıp Oracle sitesine giriyoruz. “JDK Development Kit” dosyasının güncel versiyonunu, kullandığımız işletim sistemine göre indiriyoruz.
*Örnek görsel JDK 20 versiyonu ve Windows işletim sistemi içindir.
Java JDK Nasıl Kurulur?
İndirdiğimiz dosyaya çift tıklayıp, tüm seçeneklere ileri diyerek yazılımı bilgisayarımıza yüklüyoruz ve kurulumu tamamlamış oluyoruz.
Yükleme başarıyla tamamlandı mesajını gördüğümüzde yükleyiciyi kapatabiliriz. Sonrasında kontrol etmek istersek kurulumu yaptığımız dizinde (varsayılan C:\Program Files\Java\) yüklü olan jdk sürümlerini görebiliriz.
JDK kurulumunu tamamladığımıza göre artık kod editörümüzü yükleyebiliriz.
IntelliJ IDEA Kurulumu;
IntelliJ IDEA Ücretsiz Nasıl İndirilir?
Öncelikle programın en güncel sürümünü bilgisayarımıza indirmek için buradan jetbrains sitesine giriyoruz. Sayfada güncel ve şu an için ücretsiz olan “IntelliJ IDEA Community Edition” kurulum dosyasını indiriyoruz.
IntelliJ IDEA Nasıl Kurulur?
İndirdiğimiz kurulum dosyasına çift tıklayarak kurulumu başlatıyoruz.
*Sonraki adımlar yüklediğimiz programın sürümüne göre farklılık gösterebilir. Görseller İntelliJ IDEA Community Edition 2023.1.4 sürümüne aittir.
Alttaki yükle butonunu görene kadar karşımıza çıkan varsayılan seçenekleri değiştirmeden hepsine ileri diyebiliriz. Sonrasında yükle diyerek kurulumu başlatıyoruz.
Kurulum tamamlandığında karşımıza çıkan pencerede “Run” seçeneğini işaretleyerek bitir butonuna tıkladığımızda herhangi bir aksilik yoksa programımız açılacaktır. Eğer kutucuğu işaretlemezseniz programı masaüstü kısayolundan veya Windows başlat menüsünden bulup çalıştırabilirsiniz.
Kurulumu tamamladıktan sonra programı ilk kez açtığımızda, karşılama ekranını göreceğiz.
İlk projemizi oluşturmak için “Yeni Proje” butonuna tıkladığımızda, projemizle ilgili bazı bilgiler girmemiz gereken bir ekran açılacaktır. Bu ekrandaki Name alanından projemize isim veriyoruz. İsterseniz Location alanından projenizin bilgisayarınızda nereye kaydedileceğini düzenleyebilirsiniz. (Varsayılan olarak bilgisayarınızın C -> Kullanıcılar -> Kullanıcı Adınız -> IdealProjects dizinine kaydedecektir.)
Language ve Build alanlarında Java ve IntelliJ seçenekleri varsayılan olarak seçili olacaktır.
Editörümüz bu yazının başında yüklediğiniz JDK dosyasını da otomatik algılayacaktır. Eğer JDK alanında yüklediğiniz sürümü görmüyorsanız, yanındaki ok işaretine tıklayıp açılır pencereden kurulumunu yaptığınız JDK klasörünü seçmelisiniz.
Son olarak sadece “Add sample code” kutucuğunu işaretli bırakıp, create butonuna basarak projemizi oluşturabiliriz. Böylelikle artık gerekli yükleme ve tanımlamaları yaptığımız boş bir IntelliJ IDEA projemiz var. Şimdi bir kaç kod karalayabiliriz 😉
Mevcut durumda yeşil ok şeklindeki “Run” butonuna tıkladığınızda ilk programınız çalışacaktır. Kodlamaya başlamak ve ilk kodlarınızı yazmak için Merhaba Dünya yazımı incelemenizi tavsiye ederim. Esen kalın…